EBRU-TAIDE

EBRU TAIDE!

Ebru- taide on värikkäiden kuvion luominen tiivistetyn veden pinnalla. Ebru- taide kuuluu Turkkilaisten perinteisiin taiteeseen.

Historia

Ebru sana on peräisin persian kielistä sanasta ”Ebr” joka tarkoittaa ”pilvi”. Vaikka Ebru- taiden alkuperästä ei ole tietoa, sen luokitellaan itämaisena koristus taiteena. Joiden lehteen mukaan Ebru- taide on syntynyt Turkmenistanin Buhara kaupungista ja silkki vienti reittien kautta on siirtynyt Iraniin ja sieltä ottomanilaisiin.

Ebru- taide on päässyt Eurooppaan 17 luvulla Ottomanilaisten kautta ja sitä tunnetaan länsimaissa Turkkilaiseksi paperiksi.

Ebru- taiden ilmestymisen lähtökohdasta kerrotaan, että värejä tiputettiin veteen tulevaisuutta ennustamiseksi, myöhemmin veteen tiputettuja värejä siirrettiin paperiin ja sitä käytettiin koristeena.

Ottomanilaisten aikana Ebru- taidetta kehitettiin ja tehtiin eri hahmoja, muotoja ja kukkia, niillä päällystettiin kirjoja ja käytettiin niitä kirjepohjana. Tietojen mukaan Ebru- papereihin ei voitu laittaa allekirjoituksia, jonka vuoksi ei saatu tietoja teosten ajankohdasta. Tunnettu vanhin Ebru teos on 14 luvulta ja esillä Istanbulin Topkapi museossa.

Ihmisiä kiinnostaa Ebru- taidetta nykyään, koska tällä taide menetelmällä on valtavaa myönteistä vaikutusta ihmiseen henkisesti. Ebru- taiden tekeminen poistaa stressiä sisältä ja aiheuttaa positiivista ajattelua taideterapeutin tapana. Värien tanssimisesta veden kanssa esittää mystistä juhlaa.

Ebru- taide on vaikea ja ahkerasti työtä ja kärsivällisyyttä vaativaa erilainen menetelmä, jossa ei voi millään toistaa saman teoksen uudestaan, koska tulokset riippuvat taiteilijan tavoitteiden lisäksi fysiikka ja kemian sääntöihin.

Luodaan värikkäitä kuvioita suihkuttamalla ja harjaamalla väripigmentit joihin on tiputettu sappia, merilevällä tiivistetyn veden pinnalle ja sitten muuttaa tätä mallia paperille

Ebru tyypit

Battal- Ebru; paperiin siirretty tiputettuja värejä ilamn mitään toimenpidettä.

Gelgit- Ebru; Battal- ebrun jälkeen piirretään naskalilla edes taakse.

Sal- Ebru; Gelgit- Ebrun jälkeen piirretään naskalilla risti viivoja.

Somaki- Ebru; Tarakli- Ebru, Bülbül Yuvasi- Ebru, Çiçekli- Ebru, Hafif- Ebru, Koltuk- Ebru ja Malli- Ebru.

Neftli- Ebru; Tehdään Battal- Ebru ja tiputetaan neftaali eli (öljylampu).

Kumlu- Ebru; lisätään samalle pisteelle sama väriä.

Hatip- Ebru; Tehdään Battal- Ebru ja tiputetaan värejä naskalilla ja piirretään eri hahmoja vetämällä värejä naskalilla tai hevosenjouhilla.

Ebru tarvikkeet

Maaväri Vesi, merileväjauhe, liisteri; merileväjauheella tiivistetään ja valmistetaan liisterin näköistä nestettä. Aikanaan käytettiin sadevettä ja suositellaan puhtaan veden käyttöä.

Maaväri Käytetään luonnon maavärejä Ebru- taiteessa. Maavärejä murskataan marmorikiven päällä hyvin ja lisätään siihen kokoajan vettä, laitetaan väritahna leveään purkkiin. Lisätään vettä ja sappi väritahna purkkiin säännöllisesti, sappi auttaa värin paistamisessa. Tämä toimenpide kestää n; 6-12 kk. Hyvien ja toimivien värien saaminen riippuu väritahnojen kasvattamisajan pituudesta.

Sappi Eläinten mahassa sappirakossa oleva keltainen neste, sitä jalostetaan astiassa, keitetään ja odottaa vedessä 20 minuuttia, poistetaan pinnassa kertyneet vaahdot. Menetelmästä johtuen sappi haisee kauheasti, sen vuoksi suositellaan menetelmän ulkoilmassa.

Merilevä Tiivistä Ebru- taiteessa käytetyn veden, sitä myydään kaupassa jauhemaisena. Laitetaan 50 gramma viiteen litra puhtaaseen veteen. Sekoitetaan huolellisesti sähkövatkaimella ettei jäähtyisi veden pinnalle. Tunti kestää kunnes veden pinnalla muodostuneet kaikki ilmakuplat puhkeavat sen jälkeen liisteri on valmis käyttöön.

Hevosenjouhi Ebru- taiteessa käytettyjä siveltimiä tehdään itse. Siihen suositellaan hevosenjouhia vanhoista hevosista. Hevosjouhien huokosesta johtuen voidaan ripotella väritippuja täsmällisesti vedenpinta täyteen.

Ruusunoksa käytetään ruusunoksa siveltimen tekemisessä, koska ruusunoksa on joustava, se on tukevaa home ja muottia vastaan.

Kampa eri muotojen luomiseksi käytetään erilaisia puusta ja neuloista tehtyjä kampoja. Ebru- kampaat ovat erilaisia neula määrä ja neulojen välien mukaan.

Piikki eri kokoisia piikkejä tai neuloja käytetään muotojen luomiseksi.

Allas tai astia jossa tehdään Ebru- taidetta on kooltaan, leveys3 pituus50 ja korkeus 5-6 cm, ruostumaton teräs, myös voi tehdä sen itse puusta, lasista tai muovista.

HUOM; Käytetään taidepajassamme perinteisiä maavärejä.